martes, 8 de diciembre de 2009

WebQuest

Què són les WebQuests?


Són activitats orientades cap a la investigació en les quals part o tota la informació amb què l’alumnat interactua prové de recursos d’Internet.

Nosaltres hem triat una WebQuest sobre els amfibis, la qual va destinada a alumnes de cicle superior de primària, treballant l’assignatura de les ciències naturals.

A la pàgina principal trobem els subapartats següents:

Introducció: es fa una presentació del tema que és treballarà al llarg de l’activitat.

Tasca: on es fa un petit resum del que s treballarà en aquesta WebQuest i que es farà en grup de tres persones, etc.

Procés: trobem 4 activitats:

1. Fer un mural amb les característiques principals dels amfibis, com es la seva circulació, com respiren, com es reprodueixen, què mengen...

2. Amb el processador de textos ( Word, Open Office,...) haureu d'explicar què és i en què consisteix la metamorfosis.

3. Fer una presentació en power point... Hem de fer un muntatge tot explicant els diferents tipus d’amfibis.

4. Avui toca acabar i revisar que totes les feines estiguin ben presentades i amb totes les pautes.

En aquest apartat es van donant totes les pautes per anar seguint el treball. A més, a sota de cada activitat hi han unes webs on trobar la informació.

Avaluació: l'avaluació d'aquesta webquest consistirà en la revisió del treball en grup. Es fa per mitjà d’una rúbrica, i la responen els nens, és a dir, cada nen avaluarà a un dels components del grup. Se’ls hi diu que si el resultat és positiu, ha de ser superior a 18 punts.

Conclusió: ens explica que ja sabem el que és el que s’havia de treballar, en aquest cas, la metamorfosi, i ens ho enllaça amb la teoria de l’evolució de Darwin.

Guia del professor: on s’explica als professors els objectius d’aquesta WQ, com s’ha d’avaluar, etc.


Valoració

Pensem que les WebQuest són una forma de treballar molt més engrescadora i motivant, ja que són els nens els que s’endinsen en temes que volen tractar. Els coneixements els adquireixen els alumnes sense la falta del professor, ja que són ells sols els que busquen la informació, però sempre tenint de guia al professor. Per tant, el professor en aquests tipus d’activitats passa a un segon pla.

A més, ajuden a saber analitzar, sintetitzar, comprendre, valorar, etc. ja que s’ha de fer un treball amb la informació trobada a Internet, per tant, si des de petits es fomenten aquestes aptituds, s’acabaria amb el problema del “copia i pega”.

Les WebQuest fomenten l’autoestima, ja que es duen a terme a través d’un aprenentatge cooperatiu i col·laboratiu. Entre els nens han de fer i resoldre els problemes. Tots poden expressar les seves opinions i totes han de ser respectades.

Així que pensem que són una eina mol útil per utilitzar en un futur quan siguem mestres, ja que és molt més motivant treballar temes que interessin als nens i que siguin ells mateixos els que vagin descobrint i experimentat sobre els temes, que no pas, fer les classe com es feien abans, on el mestra era el que impartia la classe, explicava la lliçó i marxava. A més, al haver de fer-se després una exposició oral per explicar el tema als companys, el mestre s’assegura de que els nens han entès correctament el tema.


PER VEURE LA WEBQUEST PITJEU AQUÍ

EVA GÓMEZ I ELENA CARMONA

No hay comentarios:

Publicar un comentario